Autor: Zuzana Řezáčová Lukášková, zveřejněno 8. 4. 2015
Je tu jaro. V kalendáři, na zahradě i ve vzduchu. Jarní kytičky jsou v plném květu. Většina z nich je poměrně nenápadná - třeba fialka. Mohla by být maskotem našeho centra - je stejně fialová jako naše “firemní” barva :-) Loni jsem jich měla na zahradě plno. Letos je skoro hledám po jedné. A to zrovna, když se rozhodla z nich udělat marmeládu! A v záloze mám nejeden recept...
I já jsem nakonec hrneček drobných kvítků na fialkové želé našla a vyzkoušela jsem marmeládu i sirup. Ingredience jsou podobné:
Okvětní lístky přelijeme vařící vodou a necháme je zapařit minimálně 2 hodiny (na sirup jsem je nechala přes noc a výluh byl tmavší). Také si připravíme tři malé skleničky, dobře je vymyjeme a usušíme. Pro sirup si připravíme tmavou skleničku s popiskem.
Nálev scedíme a fialky dobře vymačkáme (čím více, tím tmavší bude nálev) a rozmícháme v něm cukr. Přivedeme k varu a na mírném plameni za stálého míchání vaříme 5 minut (sirup i déle - prý do sirupovité konzistence, které jsem ale ani po půl hodině nedosáhla). Vše vypneme a do hotového sirupu/marmelády nalijeme citronovou šťávu, která změní barvu na výslednou fialovo růžovou.
Želé zalijeme do skleniček a necháme ztuhnout. Sirup dáme do tmavých lahviček a po zchladnutí dáme do lednice. Našla jsem, že je želé možné pasterizovat, ale u nás nevydrželo déle jak týden, takže ho doporučuji spíše sníst. Třeba na lineckých košíčcích. Sirup je prý vhodný proti nespavosti, kašli na jarní očistu organismu. Podávejte lžičku denně nebo sirup použijte na oslazení kaší - je moc dobré sladkokyselé chuti.
Arteterapeutka, která jako jediná v ČR pracuje s mandalovým diagnostickým testem.