Výstava mandal ve Vrbně pod Pradědem

zveřejněno 10. 12. 2011

Dne 22. 11. 2011 proběhla výstava mandal ve školském zařízení ve Vrbně pod Pradědem.

(tisková zpráva)

Žáci představili svá díla, a to jak svým kamarádům ze školy, tak i rodičům a vychovatelům.

A proč vlastně vybarvujeme mandaly?

Srdíčko se zahřívá. Vkládáme barvy, jako bychom vkládali svou duši. Sami tvoříme něco hezkého - je to pro žáky uklidňující. Pomáhá to odvykání zlozvyků.

Mandala - tam jsou kytky, voda, koloběh. Bez vody by kytky nevykvetly -  uvědomujeme si souvislosti. Pomáhají při volbě povolání - vidíme výsledky vlastní tvorby. Vnímáme barvy v prostoru a prostředí, pomáhají v řešení potíží. Dávají pocit bezpečí. Po vybarvení mandaly zjistíme, co barvy, které jsme použili, o nás říkají. Jak která barva na nás působí. Hra s barvami.

U malých dětí pomůcka při poznávání barev.

U starších dětí – posílení svého já.

A co na to říkájí sami tvůrci?

"Můžu si sám určovat barvu. Sám tvořím, nikdo mi nic nediktuje. Vyjádření pocitů. Odstranění pocitu méněcennosti, posílení sebevědomí . Odstraňování strachu před budoucností.  Vždy následuje pochvala, nikdy neuvážená kritika. Individualizace výuky. Pomůcka při pedagogické diagnostice."

Podobné články

Malování mandal

Mandaly, co mění životy

Když před lety paní Jana poprvé slyšela o projektu Mandala dětem, nevěděla, co od toho očekávat. Její kamarádka ji přemluvila, aby se přidala k malování mandal, což mělo být jen jednoduché tvoření pro zábavu. Jana si říkala, že to bude něco, co jí umožní na chvíli zapomenout na pracovní stres a vypnout.

Číst dál
nové bydlení

Cesta k samostatnosti

Společně jsme podpořili Kristýnu, která po odchodu z dětského domova překonala překážky a díky podpoře si začala budovat vlastní domov a kariéru.

Číst dál